Araştırmalar, arjinin amino asidinin sperm hareketini desteklemek ve erkek üremesini sürdürmek için çok önemli olduğunu göstermektedir. Bu amino asit güçlü ereksiyon sağlanmasına da yardımcı olur.
Non-esansiyel bir amino asit olan arjinin vücutta çeşitli görevlere sahiptir. Hücre bölünmesi, atık maddelerin vücuttan atılması, bağışıklık fonksiyonu, yaraların iyileşmesi ve hormon düzenlenmesine katkıda bulunur. Bu amino asidin temel fonksiyonlarından birisi, damar genişletici nitrik oksidin (NO) üretimi için tek ön madde olmasıdır.
NO güçlü bir sinir iletici olarak, vücuttaki kan akışının hızını düzenler ve ihtiyaç olan enerji ve besinlerin temin edilmesini sağlar. Dolayısıyla, vücutta arjinin ve buna bağlı olarak NO varlığı hem erkek doğurganlığını hem de cinsel fonksiyonu ciddi ölçüde etkiler.
Klinik Çalışma: L-arjinin sperm motilitesini destekler mi?
1970’li yıllarda araştırmacılar günde 4-8 g arjinin alımının sperm sayısı, motilitesi ve konsantrasyonunu düzeltmeye yardımcı olabileceğini teyit etmiştir1.
Daha yeni bir çalışmada ise, Scibona ve meslektaşları bir grup kısır erkek üzerinde arjinin takviyesinin etkilerini araştırmıştır2. Araştırmaya kırk kısır erkek katılmıştır. Bütün erkeklerin sperm sayısı normal olmasına rağmen (> 20 milyon/ml), sperm motilitesi kötüdür (< %50). Araştırmacılar, motilitedeki zayıflığın sebebinin immünolojik problemler veya enfeksiyon olmadığına kanaat getirmiştir. Astenospermi sorunu olan erkeklere altı ay boyunca günde 80 ml %10 arjinin HCL verilmiştir.

Sonuçlar
Bu çalışmaya göre:
- Altı ay boyunca arjinin takviyesinden sonra çalışma grubunun sperm motilitesinde önemli bir artış olmuştur.
- Herhangi bir yan etki gözlemlenmemiştir.
Klinik Çalışma: L-arjinin ereksiyon bozukluğunu (İktidarsızlık) tedavi eder mi?
NO doğrudan arjininden sağlandığı için, bu amino asit ereksiyon fonksiyonunu dolaylı olarak destekler. Doğum uzmanları ereksiyon bozukluğunun tedavisinde yardımcı olarak bu amino asidi içeren takviyeleri sıkça önermektedir.
1999 yılında yayımlanan bir çalışmada, organik ereksiyon bozukluğu (ED) olan erkeklerde arjinin takviyesinin etkileri araştırılmıştır5. Bu randomize, çift kör, plasebo-kontrollü çalışma altı hafta sürmüştür. Çalışmaya ereksiyon bozukluğu teşhisi konulmuş toplam 52 erkek katılmıştır. Erkekler, iki haftalık plasebo hazırlık döneminden sonra her gün bir plasebo veya 5 g arjinin almıştır.
Sonuçlar
Bu çalışmaya göre:
- Cinsel fonksiyonunda düzelme görülen hastaların arjinin takviyesinden sonra kanlarındaki NO seviyelerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar sadece daha önce NO seviyeleri düşük olan erkekler için geçerlidir.
Bu çalışma, ereksiyon bozukluğu tedavisinde arjininin faydalarını teyit eden birçok çalışmadan sadece bir tanesidir67. Vücudun damar genişlemesini yönetme kabiliyetini artırarak, ereksiyonun daha uzun sürmesini sağlar. Bu da daha fazla düzenli cinsel ilişki yaşanmasını kolaylaştırarak, dolaylı yoldan doğurganlığı artırır.
Klinik Çalışma: Ereksiyon bozukluğu tedavisinde çam kabuğu özü kullanmak L-arjinin sonuçlarına katkı yapar mı?
Sahil çamından (Pinus pinaste) elde edilen çam kabuğu özlerinin arjininin etkilerini güçlendirdiği gösterilmiştir. Ticari adı Pycnogenol olan çam kabuğu özü oksidatif stresi azaltabilir ve vücudun arjinini daha iyi kullanmasına imkan verir8.
2003 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar ereksiyon bozukluğunun tedavisi için arjinin ve pycnogenol kullanımını araştırmıştır. Ereksiyon bozukluğu olan kırk erkek üç ay boyunca çalışmaya katılmıştır. Hastalar ilk üç ay boyunca her gün 1,7 g arjinin almıştır. İkinci ayda hastalar günde iki kez 40 mg pycnogenol de almıştır. Bu pycnogenol dozu üçüncü ayda günde üç defaya (günde toplam 120 mg) çıkarılmıştır.
Sonuçlar
Bu çalışmaya göre:
- Birinci ayın sonunda, istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir hasta grubu (%5) ereksiyon fonksiyonunun normal olduğunu bildirmiştir.
- İkinci ayın sonunda, yani pycnogenol verilmesinden sonra, hastaların %80’i ereksiyon fonksiyonunun normal olduğunu bildirmiştir.
- Üç aylık tedavinin sonunda, hastaların %92,5’i normal ereksiyon yaşamaya başlamıştır.
- Çalışma boyunca herhangi bir olumsuz yan etki rapor edilmemiştir.
Bu araştırma, arjinin takviyesi yoluyla sağlanan faydaların pycongenol ilavesiyle daha da arttığını ortaya koymaktadır. Arjinin ve pycongenol birlikte alındığında ereksiyon bozukluğu için etkili bir doğal tedavi olabilir.
Arjinin kaynakları
Bu amino asit en çok deniz ürünleri, tofu, susam, ıspanak, domuz eti, hindi eti, süt ürünleri ve kırmızı ette bulunur.
Özet
Arjinin sağlıklı erkek üremesini doğrudan ve dolaylı olarak destekler. Bu amino asit, putresin, spermidin ve spermin gibi önemli poliaminlerin üretimi yoluyla sperm motilitesini korumaya yardımcı olur. Arjinin aynı zamanda kullanılabilir nitrik oksit oranını artırarak ereksiyon bozukluğunun tedavisinde faydalı olabilir.
Araştırmalar, çam kabuğu özü ilavesiyle arjininin pozitif etkilerinin daha da artırılabileceğini göstermektedir
Erkek üremesini artırmak için Arjinin kullanımı

Arjinin erkek üremesini artıran güçlü bir besin olmanın yanı sıra, nutrasotik adı verilen üreme takviyelerinden birisidir. Arjinin sperm sayısı ve motilitesine olumlu etkiler yapsa da, sperm hücrelerinin oksidatif hasardan korunmasında etkili değildir.
Klinik araştırma çalışmalarının tutarlı sonuçlarına göre:
Bu nedenle, erkek üremesine yönelik tüm karma gıda takviyelerini şeffaf bir değerlendirme tablosu ile yan yana karşılaştırdık.
Sperm hacmini ve motilitesini artıran diğer besinler
Kaynakça
- “Schachter, J. et. al. (1973) Treatment of oligospermia with the amino acid arjinine. Journal of Urology, Volume 110, (pp. 311-13).” ↩
- “Scibona, M. et. al. (1994). L-arjinine and male fertility, The Italian Journal of Urology and Nephrology, Volume 46, Issue 4, (pp.251-3).” ↩
- “Mendez, J. and Hernandez, M. (1993). Effect of L-arjinine and polyamines on sperm motility, Mexican Journal of Obstetrics, Volume 61 (pp.229-34).” ↩
- “Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation”, e-SPEN, the European e-Journal of Clinical nutrition and Metabolism” ↩
- “Chen, J. et. al. (1999). Effect of oral administration of high-dose nitric oxide donor L-arjinine in men with organic erectile dysfunction: results of a double-blind, randomized, placebo-controlled study, BJU International, Volume 83, Issue 3, (pp. 269-73).” ↩
- “Klotz, T. et. al. (1999). Effectiveness of oral L-arjinine in first-line treatment of erectile dysfunction in a controlled crossover study, Urologia Internationalis, Volume 63, Issue 4, (pp.220-3).”. ↩
- “Zorgniotti, A. and Lizza, A. (1994). Effect of large doses of the nitric oxide precursor, L-arjinine, on erectile dysfunction, International Journal of Impotence Research, Volume 6, Issue 1 (pp.33-5).” ↩
- “Enseleit, F. et. al. (2012) Effects of Pycnogenol on endothelial function in patients with stable coronary artery disease: a double-blind, randomized, placebo-controlled, cross-over study, European Heart Journal, Volume 33, Issue 13, (pp. 1589-97).” ↩
- “http://humupd.oxfordjournals.org/content/14/3/243.full” ↩
- “Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation” ↩