Çalışmalar, çam kabuğu özünün sperm sağlığını geliştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca, L-arginin amino asidi ile birlikte alındığında ereksiyon fonksiyonunu düzeltmeye yardımcı olabilir.
Son yıllarda polifenol içeriği yüksek bitki özlerinin özelliklerine olan ilgi giderek artmaktadır (örn. çam kabuğu, üzüm çekirdeği ve yeşil çay özleri).
Bu bitki özlerinin temel biyoaktif bileşenleri proantisiyanidinler adı verilen bir sınıfta toplanır. Bu bitkisel özler güçlü bir antioksidan kapasiteye sahiptir.
Bunlar aynı zamanda kan dolaşımını düzenleyen nörotransmiter nitrik oksidin (NO) üretimini artırmaya yardımcı olur. Bir çalışmada çam kabuğu özünün arginin amino asidi ile birlikte alındığında erkek üremesi için faydalı olabileceği gösterilmiştir1.

Çam kabuğu özü ve sperm sağlığı
Üzüm çekirdeği özü ve yeşil çay özüne olan benzerlikleri nedeniyle, çam kabuğu özü pek çok ülkede gıda takviyesi olarak sınıflandırılmaktadır. 2002 yılında Roseff çam ağacı kabuğu özünün doğurganlığı zayıf (subfertil) erkeklerde sperm parametrelerine etkileriyle ilgili bulgularını yayımlamıştır2.
Bu prospektif ve randomize olmayan klinik çalışma özel bir kısırlık kliniğinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya on dokuz subfertil erkek katılmıştır. Bu erkeklere 90 gün boyunca günde 200 mg çam kabuğu özü verilmiştir. Tedavi öncesinde ve sonrasında semen örnekleri alınmış ve analiz edilmiştir. Sperm sayısı, motilitesi ve morfolojisi değerlendirilmiştir.
Bu çalışmaya katılan hastaların sayısı kesin bir karara varabilmek için çok düşük olsa da, subfertil erkekler tarafından alınan polifenol özlerinin antioksidan kapasitesine dair önemli bir ipucu vermektedir.
Sonuç
Bu çalışmaya göre:
- Çam kabuğu özü takviyesinden sonra ortalama sperm motilitesi, morfolojisi ve sayısında iyileşme görülmüştür.
Bu çalışma, proantisiyanidinlerin antioksidan etkilerinin sperm kalitesinin bozulmasına yol açabilen oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabileceğini ortaya koymaktadır.
Sperm parametrelerinin çam kabuğu özü ile düzeltilmesi
Nikolova ve meslektaşları tarafından 2007 yılında yayımlanan bir çalışmada, 50 kısır erkek üzerinde çam kabuğu özü ve L-Argininin birlikte kullanımının etkileri araştırılmıştır3.
Bu çift kör, plasebo kontrollü, çapraz, randomize çalışma dört ay devam etmiştir. Birinci ay hazırlık dönemi, sonraki iki ay tedavi dönemi ve son bir ay arınma dönemi olmuştur. Geleneksel semen parametreleri tespit edilmiş, aynı zamanda sperm fonksiyonu testleri ve servikal mukus penetrasyon testleri yapılmıştır.
Sonuç
Bu çalışmaya göre:
- L-Arjinin ve çam kabuğu özü takviyesi idiyopatik orta yaşlı erkeklerde sperm kalitesini artırmıştır.
Arginin ile birlikte kullanılan çam kabuğu özünün antioksidan etkileri sperm parametreleri üzerinde pozitif etkiye sahiptir. Tek başına Argininin de sperm motilitesini artırdığı kanıtlanmıştır4. Bununla birlikte, çam kabuğu özü ile birlikte kullanıldığında sperm sağlığının daha da iyi olduğu görülmektedir. Arginin ve çam kabuğu özü ile yapılan diğer çalışmalarda da Nikolova ve meslektaşlarının pozitif bulguları teyit edilmiş ve herhangi bir negatif yan etkiye rastlanmamıştır5.
Ereksiyon bozukluğunun Çam kabuğu özü ve arginin ile tedavisi
Stanislavov ve Nikolova çam kabuğu özü ve argininin ereksiyon bozukluğu üzerindeki etkilerini araştırmıştır6. Hem çam kabuğu özü hem de arginin endojen nitrik oksidi (NO) artırmaktadır. Vücut, damar genişlemesi yoluyla penil ereksiyonu başlatmak ve sürdürmek için nitrik aside ihtiyaç duyar.
Bu çalışmada yaşları 25 ile 45 arasında değişen 40 erkek üç ay süren bir denemeye katılmıştır. Bu üç ay boyunca erkeklere günde 1,7 g arginin verilmiştir. İkinci ay boyunca, katılımcılar aynı zamanda günde iki kez 40 mg çam ağacı özü almıştır. Üçüncü ayda ise, günde üç kez 40 mg’lık çam ağacı özü verilmiştir.
Sonuçlar
Bu çalışmaya göre:
- Birinci ayda, istatistiksel olarak anlamlı olmayan sayıda erkek normal ereksiyon yaşamıştır (%5).
- İkinci ayda, hastaların %80’i normal cinsel fonksiyona kavuşmuştur.
- Denemenin son ayında, erkeklerin %92,5’i normal ereksiyon yaşadığını rapor etmiştir.
Bu çalışma, çam kabuğu özü ile birlikte kullanılması halinde argininin ereksiyon bozukluğu tedavisine yardımcı olmada daha etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Ereksiyon bozukluğu tedavisi için çam kabuğu özü kullanılan daha güncel bir çalışmada da benzer sonuçlara ulaşılmıştır7. Rapor edilmiş yan etkileri bulunmayan bu kombinasyon, erkeklerin cinsel fonksiyonlarını düzeltmek için doğal bir yöntem olabilir.
Sonuç
Güncel araştırmalar çam ağacı özünün sperm morfolojisi, sayısı ve motilitesini düzeltmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu durumun proantisiyanidinlerin antioksidan kapasitesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Çam kabuğu özü cinsel fonksiyonu düzeltmeye de yardımcı olabilir ve ereksiyon fonksiyonu tedavisinde doğal bir yöntem olarak kullanılabilir. Çalışmalar, çam kabuğu özünün arginin amino asidi ile birlikte kullanıldığında daha etkili olduğunu göstermektedir. Erkek doğurganlığını artırmak için çam kabuğu özü kullanmaktan kaynaklanan herhangi bir olumsuz yan etki tespit edilmemiştir.
Sperm hareketi ve şekillerini düzeltmek için Çam Kabuğu Özü kullanımı

Çam kabuğu özü erkek doğurganlığını artıran güçlü bir besin olmanın yanı sıra, nutrasotik adı verilen doğurganlık takviyelerinden birisidir. Klinik araştırma çalışmalarının tutarlı sonuçlarına göre:
Bu nedenle, erkek üremesine yönelik tüm önemli karma gıda takviyelerini şeffaf bir değerlendirme tablosu ile yan yana karşılaştırdık.
Sperm morfolojisini destekleyen erkek doğurganlığı besinleri
Kaynakça
- “Stanislavov, R. et.al. (2009). Improvement of seminal parameters with Prelox: a randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over trial. Phytotherapy Research, Volume 23, Issue 3, (pp. 297-302).” ↩
- “Roseff, S. (2002). Improvement in sperm quality and function with French maritime pine tree bark extract. Journal of Reproductive Medicine, Volume 47, Issue 10 (pp.821-4).” ↩
- “Nikolova, V. et.al. (2007). Sperm parameters in male idiopathic infertility after treatment with prelox. Akush Ginekol (Sofiia), Volume 4, Issue 5, (pp. 7-12).” ↩
- “Scibona, M. et. al. (1994). L-arginine and male fertility, The Italian Journal of Urology and Nephrology, Volume 46, Issue 4, (pp.251-3).” ↩
- “Stanislavov, R. et.al. (2009). Improvement of seminal parameters with Prelox: a randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over trial. Phytotherapy Research, Volume 23, Issue 3, (pp. 297-302).” ↩
- “Stanislavov, R. and Nikolova, V. (2003). Treatment of erectile dysfunction with Pycnogenol and L-arginine. Journal of Sex & Marital Therapy, Volume 29, Issue 3, (pp. 207-13).” ↩
- “Stanislavov, R. et.al. (2008). Improvement of erectile function with Prelox: a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover trial. International Journal of Impotence Research, Volume 20, (pp. 173-80)”. ↩
- “http://humupd.oxfordjournals.org/content/14/3/243.full” ↩
- “Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation” ↩