Kadınların hamileliğe hazırlık olarak yapabileceği önemli şeyler vardır

Hamile kalıp bebek sahibi olmayı planlamak zaman zaman stresli olsa da, aslında heyecan verici bir durumdur. Doğurganlığı etkileyen pek çok faktör vardır ve aile kurmayı planlıyorsanız buna hazırlanmak önemlidir.

Aşağıdaki listede, hamile kalma şansınızı artıracak ve bebeğinizin doğduktan sonra sağlıklı gelişimi ve büyümesine yardımcı olacak bazı faktörlere yer verilmiştir.

Genel sağlık kontrolü

Yapılması gereken ilk şeylerden biri, genel bir sağlık kontrolünden geçmektir. Bu bağlamda, güncel bir smear testi yaptırmanız önemlidir. Kızamıkçık ve su çiçeği antikorlarınızın olup olmadığını belirlemek için kan tahlili yaptırmalısınız. Öngörülen bir risk söz konusu ise, bu aşıları yaptırmanız gerekebilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için de gerekli kontrolleri yaptırmanız tavsiye edilir. Chlamydia Trachomatis gibi tedavi edilmeyen hastalıklar fallop tüpleri boyunca yayılarak hidrosalpinks ve skarlaşmaya neden olabilir ve bu durum da kısırlığa ve dış gebelik riskinin artmasına yol açabilir. Doğurganlığı olumsuz etkileyebilecek cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar ise şunlardır:

  • Frengi (Sifilis)
  • Bel soğukluğu (gonore)
  • HPV
  • Uçuk (herpes)
  • HIV
  • Hepatit B
  • Genital siğiller

Profesyonel konsültasyon

Doğum kontrol yöntemi kullanmadan en fazla on iki ay boyunca aktif olarak denedikten sonra hala hamile kalamadıysanız, kadın doğum doktorunuz veya doğum danışmanınız ile konuşmalısınız. Bu sayede doktorunuzdan tavsiye alabilir ve seçeneklerinizi öğrenebilirsiniz. Bazı durumlarda, birkaç basit test doğurganlığınızı azaltan altta yatan faktörü ortaya çıkarabilmektedir. Gerekli tanı konduktan sonra, bebek sahibi olmanız daha kolay olabilir.

Adet dönemi evrelerini bilme

Yumurtlama (ovülasyon) zamanını tahmin etmede kullanılabilecek çok farklı yöntemler vardır. Bunlardan bazıları sıcaklık, vajinal mukus, salya ve idrardaki değişikliklerin izlenmesidir. Bu teknikler dış faktörlerden etkilenebildiği için her zaman %100 güvenilir değildir. Ancak, doğurganlığın yüksek olduğu evrelerle ilgili iyi bir gösterge oldukları açıktır.

Sağlıklı beslenme

Beslenme doğurganlığı etkilediği için vücudunuzun iyi beslenmesi önemlidir. Sağlıklı bir beslenme düzeni, her gün bir porsiyondan fazla taze sebze ve meyve ile balık, yağsız et, yumurta ve baklagiller gibi kaliteli protein içermelidir. Kompleks karbonhidratlar ve kalsiyum açısından zengin yiyecekler de önemlidir. Aroma, koruyucu ve renklendirici gibi gıda katkı maddelerini yüksek oranda tüketmekten kaçının. Doymuş yağ oranı yüksek gıdalar da tavsiye edilmemektedir.

Pozitif yaşam tarzı düzenlemeleri

Alkol tüketmeyin

Kadınların hamile kalmaya çalışırken ve hamilelik süresince alkol almaktan kaçınması önemlidir. Alkol kullanılması halinde, doğmamış bebeğin sağlığına ciddi zararlar verebilir ve düşük riskini artırabilir.

Sigara içmeyin

Sigaradan hem erkek hem de kadın doğurganlığı olumsuz olarak etkilenir. Sigara ereksiyon bozukluğuna ve yumurta ve sperm DNA’sında ciddi zararların oluşmasına yol açabilir. Hamile iken sigara dumanına maruz kalan kadınlarda düşük yapma riski çok daha yüksektir.

Diğer yasal ve yasadışı ilaç kullanımı

Tüm yasadışı ilaçlar (uyuşturucu gibi) doğurganlığı olumsuz etkileyebileceği için bunlardan kaçınılmalıdır. Ayrıca, tansiyon, tiroid, immünosüpresan ve steroid ilaçları gibi hamile kalmayı zorlaştıran çok çeşitli reçeteli ilaçlar da vardır. Hamilelik için hazırlık yapmadan önce aldığınız ilaçlar konusunda doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Duygusal huzur

Pozitif düşünmek ve sağlıklı bir bakış açısına sahip olmak doğurganlığı destekleyebilir. Biraz stres kaçınılmaz olsa da, stresi en aza indirmeye ve uygun biçimde müdahale etmeye çalışmak hamile kalmayı kolaylaştırabilir. Hamilelik ve/veya bebek sahibi olmaya çalışma sürecinde stres ve kaygı ile başa çıkmanıza yardımcı olacak teknikleri öğrenebileceğiniz pek çok organizasyon vardır.

Folik asit takviyesi alın

Hamileliğe hazırlanırken folik asit takviyesi almak önemlidir. Bu önemli B vitamini, hamile kalmadan en az bir ay önceden başlanmalı ve hamileliğin ilk üç aylık dönemi boyunca da düzenli olarak kullanılmalıdır. Böylece, spina bifida (açık omurga) gibi gelişimsel konjenital hastalıklara yol açabilecek nöral tüp kusurlarının bulunduğu bir fetüsün gelişme riski önemli ölçüde azalacaktır. Folik asit tek başına veya diğer hamilelik öncesi takviyeleri ile birlikte alınabilir.

Formda kalın

Hamilelik vücut üzerinde ekstra yüke neden olabilir, bu nedenle hamile kalmadan önce en azından normal formda olmak önemlidir. Uzun süre boyunca yüksek tempolu egzersizler yapmak, yumurtlama döngülerini olumsuz etkileyebileceğinden ve hamile kalmayı daha güçleştireceğinden tavsiye edilmemektedir. Düzenli olarak spor yapmayan kadınların özel olarak kendileri için hazırlanmış bir program uygulamaları uygun olabilir. Spor yapmak erkek doğurganlığı için de faydalıdır ve bebek sahibi olmaya çalışırken mutlaka değerlendirilmelidir.

Sağlıklı kilonuzu koruyun

Sağlıklı vücut kilosu hem erkek hem de kadın doğurganlığı açısından önemli bir faktördür. Fazla kilolu veya obez olmak hormon dengesizliği, diyabet ve kalp rahatsızlığı riskini artırır; bu faktörlerin hepsi kısırlığa yol açabilecek faktörlerdir. Ayrıca, aşırı zayıf olan kadınlar da doğurganlıkta bozulma riski ile karşı karşıyadır, çünkü bu durum adet döngülerinin önemli ölçüde bozulmasına yol açabilir. Kilonuzla ilgili endişeleriniz varsa, bir diyetisyene danışmak ve optimal doğurganlığı destekleyecek sağlıklı kiloya ulaşmaya çalışmak uygun olacaktır.

Doğurganlık koşullarının düzeltilmesi

Kadın doğurganlığını azaltabilen çok farklı tıbbi durumlar vardır. Sık görülen problemlerden bazıları şunlardır:

Polikistik Over Sendromu (PCOS)

Çok çeşitli semptomların söz konusu olduğu bu hastalıkta, bir kadın aşağıdaki kriterlerden ikisine uyuyorsa PCOS teşhisi konulabilir:

  • Yüksek androjen (erkeklik hormonu) seviyeleri
  • Yumurtalıklarda kist veya folikül
  • Düzensiz adet döngüleri

PCOS teşhisi konmuş kadınların adet döngüleri düzensiz ise hamile kalabilmeleri için yardıma ihtiyaçları olabilir. Tedavi seçenekleri ise, IVF gibi girişimsel tekniklerden basit haplara ve ilişki zamanlamasına kadar çeşitli yöntemleri içerebilir.

Endometriyoz

Bu rahatsızlık, rahim dışında oluşan doku birikimleri nedeniyle adet öncesi ve sırasında yaşanan şiddetli ağrı semptomları ile karakterizedir. Bu durum bazen doğurganlığı azaltabilir. Endometriyoz ve tedavileri hakkında daha fazla bilgi.

Fallop tüplerinin tıkanması

Fallop tüplerindeki tıkanmalar yumurtaların rahime geçişini engelleyecek veya bloke edecektir. Bu tıkanmalar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve tedavi seçenekleri söz konusu olabilir. Fallop tüplerinin tıkanması ve tedavileri hakkında daha fazla bilgi.

Amenore (adet görmeme)

Bu rahatsızlıkta doğurganlık çağına gelinmiş olmasına rağmen adet döngüsü başlamamıştır. Buna sebep olabilecek bazı nedenler ve çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Amenore hakkında daha fazla bilgi.

Özet

Çoğu kadın yaşam tarzında pozitif değişiklikler yapmanın doğurganlığı artırmaya yardımcı olacağına inanmaktadır. İyi beslenmek, formda kalmak ve vücut üzerindeki negatif etkileri ortadan kaldırmak gibi faktörlerin hepsi doğurganlığı destekler. Doğurganlığı azaltan altta yatan tıbbi nedenlerin olduğu kadınlar için, çoğu zaman pratik ve etkili tedavi seçenekleri mevcuttur. Kadınlar, doktorları veya jinekologları ile görüşerek bu seçenekleri değerlendirmelidir.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.