Araştırmalar, E vitamininin erkek ve kadınlarda oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olarak, sağlıklı doğurganlığı destekleyebileceğini göstermektedir.
Hamilelikte e vitamini oldukça önemlidir. E vitaminleri grubu en güçlü antioksidanlar arasındadır. Bu lipitte çözünen bileşikler, hücre zarlarını serbest radikal zararına karşı korumaktadır. Bu da bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olmakta ve sperm hücreleri dahil tüm vücuttaki değerli DNA’yı korumaktadır.
E vitamini enzim aktiviteleri, nörolojik fonksiyonlar ve gen ekspresyonunda role sahip olup, erkek ve kadın doğurganlığı için eşit oranda faydalıdır.

Klinik Çalışma: E vitamini ile sperm motilitesini artırma
Astenospermi (zayıf sperm motilitesi) ile ilgili bir çalışmada, araştırmacılar E vitamininin motiliteyi artırıp artırmadığını görmek istemiştir1. Çalışmaya astenospermi rahatsızlığı olan toplam 87 erkek katılmıştır. 35 erkeğe plasebo verilmiş, 52 erkeğe ise 100 mg E vitamini verilmiştir. Çalışma süresi altı aydır.
Sonuçlar
Bu çalışmaya göre:
- E vitamini takviyeleri alan hastaların sperm lipit peroksidasyonu veya serbest radikallerden kaynaklanan sperm oksidatif hasarında azalma görülmüştür. Lipit peroksidasyonunun, sperm motilitesi ve solunum fonksiyonundaki azalma ile doğrudan bağlantılı olduğu düşünülmektedir2. Dolayısıyla, bu hastaların sperm motilitesinde iyileşme görülmüştür.
- E vitamini takviyeleri alan 11 hastanın (%21) eşleri çalışma sırasında hamile kalmıştır. Bunun sonucunda dokuz normal sürede doğum ve iki düşük (ilk üç ayda) olmuştur. Plasebo tedavisi gören hastaların eşleri çalışma boyunca hamile kalmamıştır.
Bu çalışma, E vitamini takviyesinin sperm sağlığı ve motilitesini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu antioksidan, oksidatif stresi azaltarak spermin yapısal bütünlüğünün daha iyi korunmasını sağlar. Astenospermi rahatsızlığı bulunan erkekler E vitamini takviyesi yoluyla sperm kalitesini artırabilir.
Klinik Çalışma: Kadın doğurganlığı ve E vitamini
Kadın doğurganlığını desteklemek için E vitamini takviyesi de kullanılabilir. 2012 yılında yayımlanan bir çalışmada, E vitamininin kontrollü yumurtalık stimülasyonu ve IUI (rahim içi inseminasyon) prosedürleri uygulanan kadınlara etkisi incelenmiştir3. Araştırmaya toplam 103 kadın katılmıştır.
Çalışmaya katılan tüm kadınlar, hormonların salgılanmasını uyararak yumurtlamayı tetikleyen bir ilaç olan klomifen sitrat almıştır. Kadınlardan 53’ü buna ek olarak günde 400 birim E vitamini almıştır. Kalan 50 hasta vitamin takviyesi almamıştır.
Sonuçlar
Bu çalışmaya göre:
- İki grubun endometriyum kalınlığı arasında anlamlı bir fark oluşmuştur.
- E vitamini alan kadınlar vitamin almayan kadınlara göre daha sağlıklı endometriyum tepkisi sergilemiştir.
Araştırmacılar, E vitamini takviyesinin açıklanamayan kısırlığı bulunan kadınlarda endometriyum tepkisini artırmaya yardımcı olabileceği sonucuna varmıştır. Bu sonucun, vitaminin antioksidan ve antikoagülan özelliklerinden kaynaklandığına inanılmaktadır. E vitamini alımını artırarak yumurtlamadaki azalmayı hafifletmek mümkündür.
Bu vitaminin miktarının artırılması, doğurganlığa yardımcı tedavilerin başarı oranını da artırabilir. E vitamini, servikal mukus üretimi ve plasenta bakımı için gereklidir. Bu şekilde, fetüs gelişimini daha iyi destekleyerek, doğum kusurları ve düşük riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
E vitamini açısından en zengin gıdalar
En iyi E vitamini kaynakları arasında yeşil yapraklı bitkiler, avokado, brokoli, kuşkonmaz, kabak, badem, yer fıstığı, ayçekirdeği, zeytinyağı ve kabuklu deniz ürünleri bulunmaktadır.
Özet
E vitamini güçlü bir antioksidandır. Oksidatif strese açık olan üreme süreçlerinde, bu vitamin gerek kadınlar gerekse erkeklerde üremenin korunmasına yardımcı olabilir.
Erkek üremesini artırmak için E vitamini kullanma

E vitamini erkek ve kadın doğurganlığını artıran güçlü bir besin olmanın yanı sıra, doğurganlık için verilen pek çok takviyeden sadece birisidir. Klinik araştırma çalışmalarının tutarlı sonuçlarına göre:
Bu nedenle, erkek üremesine yönelik tüm önemli karma gıda takviyelerini şeffaf bir değerlendirme tablosu ile yan yana karşılaştırdık.
Spermi güçlendiren erkek üremesi besinleri
Kaynakça
- “Suleiman, S. et.al. (1996). Lipid peroxidation and human sperm motility: protective role of vitamin E. Journal of Andrology, Volume 17, Issue 5, (pp. 530-7).” ↩
- “http://www.jstor.org/discover/10.2307/76145?” ↩
- “Cicek, N. et.al. (2012). Vitamin E effect on controlled ovarian stimulation of unexplained infertile women. Journal of Assisted Reproduction and Genetics. Volume 29, Issue 4, (pp. 325-8).” ↩
- “http://humupd.oxfordjournals.org/content/14/3/243.full” ↩
- “Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation” ↩