Bimek SLV ‘sperm düğmesi’ erkek doğum kontrolüne çare olacak mı?
Erkekler için doğum kontrolü, üreme sağlığı sektöründe pek gelişme sağlanamamış alanlardan biridir. Yaygın olarak doğum kontrolü denildiğinde, sorumluluk büyük ölçüde kadınlara düşmektedir. Erkeklerin vazektomi ve prezervatif haricinde pek seçeneği yoktur.
2015 yılında, erkekler için ‘doğum kontrol hapı’nın eşdeğeri sayılabilecek yeni bir yöntem üzerinde çalışma yapıldığı açıklanmıştır. Araştırmacılar ayrıca doğum kontrolü işlevi gören erkek enjeksiyonları üzerinde de çalışmalarını sürdürmektedir.
Diğer taraftan, erkeklere yönelik doğum kontrol yöntemlerinin güvenli ve yaygın olarak kabul edilebilmesi için uzun yıllar geçmesi gerekebilir. Şimdilerde ise erkekler için başka bir alternatif sunabilecek yeni bir fikir test aşamasına gelmiş bulunmaktadır.
Spermi ‘açma’ ve ‘kapama’
Bundan yirmi yıl önce Alman vatandaşı Clemens Bimek bir erkek doğum kontrol cihazı geliştirmek üzere yola çıkmıştı. Çekirdekten yetişme bir marangoz olan Bimek, bir düğmeye basarak geçici kısırlaştırma (sterilizasyon) sağlayan bir mekanizma geliştirmişti.
“Bimek SLV” için patent 2000 yılında alınmıştır. Bimek 2009 yılında kendisi bu cihazı başarıyla kullanmış ve o zamandan beri yatırımcıların yardımıyla tasarımda iyileştirmeler yapmaya devam etmiştir. Şu anda da klinik deneme için onay alınmış bulunmaktadır. Şirket, Bimek SLV cihazını test etmek isteyen 25 erkek gönüllü aramaktır.
Bimek SLV erkek doğum kontrol cihazı nasıl çalışmaktadır?
Bimek SLV, iki valfin bulunduğu 2,5 cm’den daha küçük bir cihazdır. Ağırlığı üç gramdan daha azdır.
Cerrahi bir işlemle sperm kanalına yerleştirilecek şekilde tasarlanmıştır. Sperm tüneli olarak da bilinen sperm kanalı (vas deferens) spermi testislerden idrar yoluna (üretra) taşıyan kanalın adıdır.
Bimek SLV yerleştirildikten sonra, hasta testis torbasından (skrotum) “açık-kapalı” düğmesine ulaşabilecektir. Valf aktif olduğunda kanalları kapatarak spermi testis torbası dokusuna geri gönderir. Bu da etkili bir şekilde kısırlaşmaya (sterilizasyon) yol açar.
Ancak, vazektomiden farklı olarak, düğmeyi kapalı konuma getirerek süreç geri alınabilir.
Bu teknolojiye yatırım yapan şirket tarafından hazırlanan aşağıdaki animasyon Bimek SLV cihazının çalışma şeklini göstermektedir:
Bimek SLV işe yarayacak mı?
Bimek SLV cihazıyla ilgili bilinmeyen pek çok şey olduğu için, bazı doktorlar bu teknolojiye ilişkin endişelerini dile getirmektedir. Dile getirilen potansiyel sorunlardan biri, implantasyon sırasında sperm kanalında oluşabilecek skarlaşmadır (çizik, sıyrık vb.). Bu durumda valf açık olsa bile sperm akışı durabilir.
Ayrıca, çok uzun süre kapalı tutulması halinde tıkanma olasılığı vardır. Buna ek olarak, Bimek SLV’nin yapımında kullanılan malzemelere vücudun vereceği reaksiyon büyük ölçüde bilinmemektedir, bu yüzden konu bu açıdan da dikkate alınmalıdır. Cihazın cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamayacağını da unutmamak gerekir.
Bu endişelere rağmen iyimser yaklaşan pek çok doktor da vardır. Bu doğum kontrolü yönteminin avantajlarından biri hormon içermemesidir. Bu durum hormon dalgalanmalarından kaynaklanan istenmeyen yan etkileri önleyebilir.
Bimek SLV cihazı geliştiricilerinin düşündüğü kadar etkili olursa, istenmeyen gebeliklerin önlenmesinde prezervatiften daha güvenilir olabilir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki istatistiklere göre, prezervatiflerin başarısızlık oranı yılda yaklaşık %18’dir1.

Şu anda tek güvenilir erkek doğum kontrol yöntemi (cinsel ilişkiden kaçınma dışında) vazektomidir. Bu prosedürde geri dönüş şansı çok azdır. Dolayısıyla, gelecekte çocuk sahibi olma gibi bir düşünce olursa, bunun gerçekleşme olasılığı çok düşüktür.
Bimek SLV erkeklerin doğurganlıklarını daha fazla kontrol etmelerini sağlayabilir.
Bimek SLV’nin geliştirilmesi ve test edilmesini sağlayan kişiler bu erkek doğum kontrol cihazının 2018 gibi yakın bir zamanda piyasaya sürülebileceğine inanmaktadır. Bu yıl yapılması planlanan klinik deneme sonuçlarını çoğu erkeğin merakla beklediğine ise hiç şüphe yok.
Bu konuyla ilgili gelişmeleri takip ederek, elde edilen bulguları sizlere bildireceğiz.
Doğurganlıkla ilgili şu makaleler de ilginizi çekebilir
Kaynakça
- “Trussel, J. (2011). Contraceptive failure in the United States. Contraception – an international reproductive health journal, Volume 83, Issue 5, (pp. 397-404).” ↩