Hamilelik yaşı olarak 40 yaşın aile planlaması için son derece önemli olduğu kabul edilmektedir. Hatta bu yaştan sonra hamileliğin artık mümkün olmadığına dair yaygın bir inanış vardır.

Bu tam olarak doğru değildir. Günümüzün hızla gelişen yapay dölleme teknolojileri sayesinde 40 yaşından sonra da gerçekçi bir hamilelik şansı vardır. Bunun aksine, kadınlarda kısırlık olasılığı 20 yaş gibi çok genç yaşlardan itibaren artmaya başlayabilir.

Yaşa bağlı olarak hamile kalma olasılığı

25 yaşında altındaki kadınlarda üç adet döngüsü boyunca korunmasız ilişkiden sonra hamile kalma olasılığı %86’nın hemen altındadır. 25 yaşından itibaren, bu olasılık büyük oranda düşmektedir. 35 yaşından sonra, kadınların sadece %50’si üç adet döngüsü boyunca korunmadan ilişkiye girdikten sonra hamile kalabilmektedir.

Bunun nedeni, tüm biyolojik koşulların 20 yaşındaki kadar iyi olmamasıdır. Aşağıdaki grafik kadının yaşı artıkça hamilelik olasılığının nasıl düştüğünü göstermektedir

Kısırlık olasılığı ve bir kadının yaşı

Bir kadının yaşı artıkça kısırlık olasılığı da artar. Bu olasılık aşağıdaki grafikte yüzde olarak gösterilmiştir:

30 yaşın üstündeki kadınların hamileliğini planlaması ve çocuk sahibi olma olasılığını artırması önemlidir.

Kadınlar, sağlıklı bir hamileliği desteklemek için yaşam tarzında kapsamlı düzenlemeler yapabilir, sigara ve alkolden uzak durabilir ve aşağıdaki besinlerin vücuduna bolca girmesini sağlayabilir: Folik asit1, omega-32 (balık yağından DHA ve EPA), demir3 ve B vitaminleri4 özellikle hamileliğin ilk haftaları ve ilk aylarında çok önemlidir ve anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için şarttır.

Avrupa’da tüm kadınların yaklaşık %85’inde beslenme yoluyla yeterince alınmadığı için folik asit eksikliği vardır. Bu da spina bifida (kelime anlamı ayrık omurga) olasılığının yaklaşık %400 artması anlamına gelmektedir.

Doktorlar, hamileliği planlama aşamasında kadınların özel besin takviyeleri almalarını önermektedir. Eğer bir kadın hamileliğinin altıncı haftasına gelmişse, folik asit eksikliğinin fetüsün omurgasında çoktan geri dönüşü olmayan hasara yol açmış olması olasılığı vardır.

Kadın doğurganlığı için hangi mikro-besinlerin en faydalı olduğunu öğrenin

Hamile kalma şansınızı aşağıdaki önlemlerle artırabilirsiniz:

 

  • Fertil döneminizin ne zaman olduğunu belirleyin. Bu dönemde (adetten yaklaşık üç gün önce ve bir gün sonra) ilişkiye girin.
  • Fertil dönemden hemen önce, erkeğin yediklerine dikkat etmesi ve içki içmemesi önerilir.
  • Erkeğin sperm gelişimi, vitaminler, amino asitler ve antioksidanlardan oluşan erkek doğurganlığı mikro-besinleri ile beslenmek suretiyle desteklenebilir. Sperm üretimini iyileştirme konusunda daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

Kaynakça

  1. “Olsen SF, Knudsen VK. Folic acid for the prevention of neural tube defects: the Danish experience. Food Nutr Bull. 2008; 29(2): 205-9”
  2. “Jones ML, Mark PJ, Waddell BJ. Maternal dietary omega-3 fatty acids and placental function. Reproduction. 2014; 147(5): 143-52”
  3. “Pena-Rosas JP, De-Regil LM, Dowswell T, Viteri FE. Daily oral iron supplementation during pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2012”
  4. “Ronnenberg AG, Goldman MB, Chen D, Aitken IW, Willett WC, Selhub J, Xu X. Preconception homocysteine and B vitamin status and birth outcomes in Chinese women. Am J Clin Nutr. 2002; 76(6): 1385-91”
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.