Karnitin; sperm sayısı, sperm konsantrasyonu, motilite, nükleer DNA bütünlüğü ve morfolojiyi destekleyerek erkek üremesini artırır.
L-Karnitin vücudumuzda neredeyse her hücrede bulunur. Lisin ve metiyonin adlı amino asitlerden elde edilir. Karnitin pek çok bileşiğe verilen genel bir addır. Bunlar arasında L-karnitin, asetil-L-karnitin ve propionil-L-karnitin vardır. Enerji üretiminde işlevi bulunan bu bileşik, mitokondrilere uzun zincirli yağ asitleri gönderir. Enerji üretimine yardımcı olur ve buna bağlı atık ürünleri dışarı atar. Bu amino asit aynı zamanda önemli antioksidan özelliklere sahiptir. Sperm hücrelerinin oksidatif strese karşı korunmasına yardımcı olabilir.

Kırmızı et L-karnitin açısından çok zengindir
Klinik Çalışma: Düşük L-karnitin seviyeleri erkek üremesini azaltır mı?
101 erkekten alınan semen örnekleri üzerinde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar seminal plazmadaki L-karnitin varlığının, doğurgan ve kısır erkeklerde değişkenlik gösterebileceğini teyit etmiştir1.
İran’ın Hamedan şehrindeki Fatemieh Hastanesi’nde yapılan başka bir araştırmada, düşük L-karnitin seviyelerinin kısır erkeklere özgü olduğu teyit edilmiştir2. Bu vaka çalışmasında, 72 kısır erkek ve 80 üremeye elverişli erkeğin L-karnitin seviyeleri UV enzimatik testi kullanılarak değerlendirilmiştir.
Sonuçlar
Bu çalışmalara göre:
- Kısır erkeklerin L-karnitin konsantrasyonu seviyeleri üremeye elverişli kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktür.
- Düşük L-karnitin seviyeleri (ortalama değer 100,58) anormal sperm parametreleri ile ilişkilendirilmiştir. Normal spermiogram sonuçlarında L-karnitin ortalama değeri 478,4 olarak kaydedilmiştir.
- Seminal plazma L-karnitin seviyeleri, hareketli sperm yüzdesi, sperm sayısı ve normal morfoloji arasında istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif bağlantı vardır.
Bu çalışmalar, bu amino asidin sperm sağlığının çeşitli yönlerini destekleme açısından önemli olduğunu göstermektedir. Bu bileşik, sağlıklı sperm yoğunluğu, morfolojisi ve hareketini sürdürmek için gereklidir.
Klinik Çalışma: L-karnitin ve L-asetilkarnitin takviyesi erkek üremesini artırır mı?
De Rosa ve meslektaşlarının yaptığı araştırmaya göre, kısır erkekler L-karnitin takviyeleri alarak sperm sağlığını destekleyebilir3.
Bu çalışmada, 170 kısır erkek 6 ay boyunca günde iki kez 500 mg L-asetilkarnitin ve günde bir kez 1 g L-karnitin almıştır. Seminal karnitin seviyeleri değerlendirilmiştir. Araştırmacılar aynı zamanda motilite, sayı ve DNA bütünlüğü gibi sperm parametrelerini ölçmüştür.
Sonuçlar
Bu çalışmaya göre:
- Üç ay sonunda, tüm katılımcıların sperm kalitesi sonuçları daha iyi olmuştur. Toplam sperm sayısı, sperm konsantrasyonları, motilite, nükleer DNA bütünlüğü ve morfolojide düzelme görülmüştür.
- Altı aylık takviyeden sonra spermin servikal mukusa girme kapasitesinde anlamlı bir gelişme olduğu da tespit edilmiştir.
Bu araştırma, bu amino asidin erkek üremesi desteklemedeki önemini vurgulamaktadır. Takviyeler sperm parametrelerini düzelterek üreme şansını artırabilir.
Klinik Çalışma: L-karnitin sperm üzerindeki oksidatif stresi azaltır mı?
Sperm sağlığı serbest radikal hasarından olumsuz etkilenebilir. Plasebo-kontrollü, çift kör, randomize bir çalışmada karnitinin sperm kinetiği ve oksiradikal temizleme kapasitesine etkileri araştırılmıştır4
Elli dokuz hastaya L-karnitin, asetil-L-karnitin, hem asetil-L-karnitin hem de L-karnitin içeren kombinasyon ya da plasebo verilmiştir.
Sonuçlar
Bu çalışmaya göre:
- Asetil-L-karnitin ve L-karnitin kombinasyonundan oluşan tedavi, toplam oksiradikal temizleme kapasitesi ve motilite üzerinde pozitif etki yapmaktadır.
Bu çalışma, bu amino asidin oksidatif stresin azaltılmasındaki önemini vurgulamaktadır. Üreme verimliliğini sürdürmek için spermin serbest radikal hasarından korunması çok önemlidir.
Klinik Çalışma: L-karnitin tüp bebek (IVF) yöntemini olumlu etkiler mi?
IVF tedavisinin hazırlık aşamasında, sperm genellikle laboratuvarda inkübasyon ve santrifügasyon işlemlerinden geçmektedir. Bu işlemlerin insan sperm kalitesini azalttığı bilinmektedir.
Yapılan bir çalışmada, araştırmacılar L-karnitinin spermin yaşama yeteneği üzerindeki etkilerini değerlendirmiştir. İnkübasyon ve santrifügasyon sonrası DNA oksidasyonu ve sperm motilitesi incelenmiştir5.
Sonuçlar
Bu çalışmaya göre:
- Santrifügasyon öncesinde 0,5 mg ml(-1) L-karnitin eklendiğinde inkübasyon ve santrifügasyon işlemlerinden sonra sperm motilitesi düzelmiştir.
- Bu amino asidin eklenmesi, temel sperm DNA oksidasyonu ve sperm yaşama yeteneğini etkilememiştir.
Bu araştırma, tüp bebek (IVF) tedavisi gören çiftlerin karnitin takviyesinden fayda sağlayabileceğini ortaya koymaktadır. Bu amino asit, laboratuvar ortamındaki inkübasyon ve santrifügasyon işlemi sırasında sağlıklı sperm motilitesini koruyabilir.
L-Karnitin Kaynakları
L-Karnitin açısından zengin gıdalar arasında, kırmızı et, domuz eti, süt ürünleri, avokado, yer fıstığı, kuşkonmaz ve buğday ürünleri vardır. Bu bileşik açısından en zengin kaynak kırmızı et türleridir.
L-Karnitini takviye olarak alırken, “Carnipure®” markalı ürünün kullanılması tavsiye edilir, çünkü patentli fermentasyon işlemi nedeniyle bu ürünün saflığı çok yüksektir. Kalitesi bilinmeyen diğer ürünler, yüksek dozda alındığında toksik etkiye sahip olan D-Karnitin içerebilir.
Erkek üremesini artırmak için Karnitin kullanımı

L-Karnitin erkek üremesini artıran güçlü bir besin olmanın yanı sıra, nutrasotik adı verilen üreme takviyelerinden birisidir. Klinik araştırma çalışmalarının tutarlı sonuçlarına göre:
Bu nedenle, erkek üremesine yönelik tüm karma gıda takviyelerini şeffaf bir değerlendirme tablosu ile yan yana karşılaştırdık.
Sperm sayısı, motilitesi ve morfolojisini destekleyen besinler
Kaynakça
Kaynakça
- “Mataliotakis, I. et.al. (2000). L-Carnitine levels in the seminal plasma of fertile and infertile men: correlation with sperm quality. International Journal Fertility and Women’s Medicine, Volume 45, Issue 3, (pp. 236-240).” ↩
- “Sheikh, N. et.al. (2007) L-carnitine level in seminal plasma of fertile and infertile men. Journal of Research in Health Sciences, Volume 7, Issue 1, (pp. 43-8)” ↩
- “De Rosa, M. et.al. (2005). Correlation between seminal carnitine and functional spermatozoal characteristics in men with semen dysfunction of various origins. Drugs in R&D, Volume 6, Issue 1, (pp.1-9).” ↩
- “Balercia, M. et.al. (2005). Placebo-controlled double-blind randomized trial on the use of l-carnitine, l-acetylcarnitine, or combined l-carnitine and l-acetylcarnitine in men with idiopathic asthenozoospermia. Fertility and Sterility, Volume 84, Issue 3. (pp. 662-671).” ↩
- “Banihani S. et.al. (2012). Human sperm DNA oxidation, motility and viability in the presence of L-carnitine during in vitro incubation and centrifugation. Andrologia, Volume 44, Issue 1, (pp. 505-12).” ↩
- “http://humupd.oxfordjournals.org/content/14/3/243.full” ↩
- “Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation” ↩