Klinik Çalışma: Sperm Hücrelerinin Yağ Asidi (FA) Bileşimi Doğurganlık için Önemli bir Belirleyicidir
2009 yılında, idiyopatik erkek faktörü kısırlığı bulunan seksen iki kısır erkek ve yetmiş sekiz normal erkek bir klinik çalışmaya dahil edilmiştir. Sperm parametreleri Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre değerlendirilmiştir.
Erkeklerin kan plazması ve spermlerinin çoklu doymamış yağ asidi (PUFA) bileşimini değerlendirmek için çeşitli yağ asitleri ve enzimler ölçülmüştür1
- omega-3 yağ asitleri alfa-linolenik asit (ALA), eikosapentaeonik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA),
- omega-6 yağ asitleri linoleik asit (LA) ve araşidonik asit (AA) konsantrasyonları
- seminal plazma enzimatik antioksidan katalaz seviyeleri ve süperoksit dismutaz (SOD).

Sonuçlar
- Doğurganlığı kanıtlanmış erkeklerin kan ve spermlerindeki omega-3 yağ asidi seviyeleri kısır erkeklere göre daha yüksektir.
- Kısır hastaların serum omega-6/omega-3 yağ asitleri oranı (14,8) fertil kontrol hastalarına göre (6,3) anlamlı derecede yüksektir.
- Buna ek olarak, kısır hastalarda araşidonik asit (çoklu doymuş omega-6 yağ asidi) fertil kontrol hastalarına göre daha yüksek ve omega-3 indeksi (EPA+DHA) daha düşüktür.
- Kısır erkeklerin ortalama araşidonik asit:DHA oranı ve araşidonik asit:EPA oranı (sırasıyla 6,4 ve 12,0) fertil erkeklere göre (sırasıyla 3,3 ve 6,7) daha yüksektir.
- Araşidonik asit:DHA ve araşidonik asit:EPA oranları ile toplam sperm sayısı, sperm motilitesi ve sperm morfolojisi arasında güçlü bir negatif korelasyon bulunmuştur.
Kısır erkeklerin spermlerindeki omega-3 yağ asidi konsantrasyonları fertil erkeklere göre belirgin oranda düşüktür. Bu sonuçlar ve diğer çalışmaların sonuçları2 idiyopatik erkek faktörü kısırlığı bulunan kısır erkeklerin tedavisinde omega-3 takviyesinin mantıklı bir yaklaşım olduğunu göstermektedir.
Sperm Kalitesini Artırma
Bir erkeğin sperm kalitesini artırmak için yapabileceği bazı şeyler vardır. Bunlara örnek olarak, fast food, nikotin ve alkolden uzak durma, düzenli egzersiz, dinlendirici uyku ve stresin azaltılması sayılabilir.
Ayrıca, bilimsel çalışmalar gıda takviyeleri alarak da sperm sayısında artış sağlanabileceğini göstermiştir.
Amino asitler, vitaminler ve eser elementler doğal besin maddeleri olduğu için beklenen hiçbir yan etkileri yoktur. Diğer taraftan, bu mikro-besinlerin daha yüksek miktarlarda alınması bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kardiyovasküler dolaşım, cilt ve saç sağlığına pozitif etki gibi önemli faydalar sağlamaktadır.
Dolayısıyla, hamilelik sağlanana kadar altı ay veya bir yıl boyunca mikro-besinlerden zengin bir diyet uygulanmasının tıbbi açıdan hiçbir sakıncası yoktur.
Omega-3 Yağ Asitlerinin Kadınlara Faydaları
Omega-3 yağ asitleri doğmamış fetüs için kritik yapı taşlarıdır, dolayısıyla hamile kalmış kadınlar için son derece önemli bir besin maddesidir.
Erkek Üremesini Artırmak için Omega-3 Kullanımı

Omega-3 yağ asitleri erkek üremesini artıran güçlü bir besin olmanın yanı sıra, nutrasotik adı verilen üreme takviyelerinden sadece birisidir. Omega-3 genel sperm kalitesine olumlu etkiler yapsa da, sperm hücrelerinin oksidatif hasardan korunmasında etkili değildir.
Klinik araştırma çalışmalarının tutarlı sonuçlarına göre:
Bu nedenle, erkek üremesine yönelik tüm önemli karma gıda takviyelerini şeffaf bir değerlendirme tablosu ile yan yana karşılaştırdık.
Sperm sayısı, morfolojisi ve motilitesini artıran besinler
Kaynakça
- “http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19666200” ↩
- “http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22659579” ↩
- “http://humupd.oxfordjournals.org/content/14/3/243.full” ↩
- “Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation” ↩