pH ölçeği bir maddenin ne kadar asidik veya bazik olduğunu ölçer. pH aralığı 0 ile 14 arasındadır. Saf suyun pH değeri 7′dir ve nötr olarak kabul edilmektedir. pH değeri 7‘den düşükse asidik, 7‘den yüksekse bazik olarak değerlendirilir.
İnsan spermi için, normal WHO kriteri 7,2-7,8 arasında olsa da, WebMD normal pH aralığı olarak 7,1-8,0 gibi biraz daha geniş bir aralık belirtmektedir12.
Normal aralığın dışındaki bir pH değeri sperm için zararlıdır2, çünkü ortamda çok fazla asit veya baz olması sperm hücrelerinin yumurtaya doğru yüzmesi ve yumurtayı döllemesi için dezavantaj yaratır.
- 7,2 altındaki düşük (asidik) pH değeri meni keselerinden biri veya her ikisinin tıkalı olduğuna işaret edebilir.
- 8 üzerindeki yüksek (bazik) pH değeri bir enfeksiyonun varlığına işaret edebilir.

Araştırmalara göre WHO “normal” aralığı çok düşüktür
Erkek üremesi nasıl artırılır?
Erkeklerin doğurganlık potansiyelini artırmak için yapabileceği bazı şeyler vardır. Bunlara örnek olarak, fast food, nikotin ve alkolden uzak durma, düzenli egzersiz, dinlendirici uyku ve stresin azaltılması gibi yaşam tarzı tercihleri sayılabilir.
Buna ek olarak, bilimsel çalışmalar aşağıdaki gıda takviyelerinin alınması halinde sperm sayısında artış olabileceğini göstermiştir:
- Arginin ve Karnitin gibi amino asitler
- Glutatyon ve ko-enzim Q10 gibi antioksidanlar
- çinko ve selenyum gibi eser elementler
- A, B9 (folik asit), C, D ve E vitaminleri
- çam kabuğu özü (Pycnogenol) gibi özler
Bu amino asitler, vitaminler ve eser elementler doğal besinlerdir ve beklenen yan etkileri yoktur. Bunun aksine, bu mikro-besinler daha fazla miktarda alındığında bağışıklık sisteminin stabilizasyonu, kardiyovasküler dolaşıma, cilt ve saç sağlığına pozitif etki gibi önemli faydaları vardır.
Dolayısıyla, altı ay veya bir yıl boyunca mikro-besinlerden zengin bir diyet uygulanmasının tıbbi açıdan hiçbir sakıncası yoktur.
VİDEO: Sperm Analizini Nasıl Okuyacağınızı Öğrenin (video serisi, video 2)
Kaynakça
- “Essig, Maria G.; Edited by Susan Van Houten and Tracy Landauer, Reviewed by Martin Gabica and Avery L. Seifert (2007-02-20). “Semen Analysis”. Healthwise. WebMD. Retrieved 2007-08-05.” ↩
- “Understanding Semen Analysis”. Stonybrook, State University of New York. 1999. Retrieved 2007-08-05″ ↩
- “Understanding Semen Analysis”. Stonybrook, State University of New York. 1999. Retrieved 2007-08-05″ ↩
- “http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9675619” ↩